Vučiću, srećni ti ”istorijski uspesi” i ”Vašingtonski konsenzus”

with 2 Comments

 

Vučiću, kao što je i red, moram i pred Novu Godinu da ti napišem nekoliko rečenica. Nije mi teško, sve u cilju prikazivanja javnosti tvojih ”istorijskih uspeha” i života u Srbiji koji predstavljaš kao da je na Maldivima. Možda kad kažeš ”bolji život” i ”srećni ljudi” i dalje misliš na serije iz devedesedih godina, kada si vodio huškačku politiku. Ni danas nisi ništa bolji, jer danas tu istu propagandu forsiraš putem tvojih režimskih medija, a protivnici su ti svi oni koji ne misle onako kako ti želiš.

Jedini tvoji istorijski uspesi su obmana, zabluda i medijsko spinovanje koje si nam nametnuo. Siromašni i obespravljeni građani Srbije ne znaju šta ih je snašlo, ali znaju da priče o tvojim ”istorijskim uspesima” više nemaju prođu. Više ti niko ne veruje. To je realnost sa kojom ćeš teško moći da se suočiš, ali moraćeš vrlo uskoro, kad padneš sa vlasti. Porazna činjenica po tebe je da ćeš kad padneš sa vlasti, tek onda biti svestan svih okolnosti.

Od Srbije si napravio tvoju državu u državi, vodiš je u propast, a sve zarad tvojih ličnih interesa.

Opšti privredni i društveni razvoj ne postoji, uz mali obim državne intervencije i normativnu regulativu, ukazuju na okolnost da se socijalna regulacija u vođenju javnih poslova može više posmatrati kao marginalna aktivnost u odnosu na osnovne društvene procese.

Socijalna regulacija koju sprovodi uprava i sama sada postaje osnovni društveni proces i treba da čini bitnu pretpostavku ekonomske efikasnosti, kulturnog razvoja i opšteg društvenog napretka u uslovima razvijenog industrijskog i urbanizovanog društva. Ali mi imamo, ekonomsku neefikasnost, nekulturu, nasilje, društveno nazadovanje, moralni sunovrat.

VAŠINGTONSKI KONSENZUS

Neoliberalna doktrina je poslužila kao teorijska osnova za donošenje projekta o globalizaciji (drugo ime za kolonijalizam) – jednog od najvažnijih projekta zapadnih zemalјa u drugoj polovici 20. veka – koji je nazvan ,,Vašingtonski konsenzus” (Vašingtonski dogovor). Ovaj Projekat je – po nalogu državnog establišmenta SAD – izradio Ekonomski institut za međunarodnu ekonomiju (trust mozgova) iz Vašingtona koga personalizuje ekonomista Džon Vilјemson (John Wiliamson).

Projekat je lepo uobličen u deset tačaka ili reformskih politika – koje su delimično već bile sadržane i u doktrini neoliberalizma – a među njima su najvažnije: privatizacija javnih preduzeća i svih javnih resursa, liberalizacija trgovine, liberalizacija finansijskog tržišta, liberalizacija stranih direktnih investicija, ukidanje subvencija i deregulacija propisa koji ometaju ulazak na tržište i …..

Može se oceniti da se jedna od osnovnih ideja – kojom su se rukovodili autori ovoga manifesta – ogleda u nameri da se sa nekoliko strateških tačaka ukloni država iz ekonomske sfere i da se umanji njen uticaj. Ostale tačke su samo forma da bi se zamaglile namere, odnosno cilј Projekta. Sa Projektom su se saglasili – MMF, Svetska Banka i Ministarstvo finansija SAD, a potom ga je 1989. godine kodifikovao Džon Vilijemson (John Wiliiamson) i predstavio javnosti kao ,,najbolјi” model za dinamičan rast i razvoj zemalјa u razvoju i zemalјa u tranziciji te ga nazvao ,,Vašingtonski koncezus”. Verovatno je tako nazvan zato što su ga usvojile tri najvažnije svetske institucije, a ne zbog toga što su ga najprve (pod prinudom) prihvatile zemlјe Latinske Amerike.

Tako je donošenjem Vašingtonskog konsenzusa, ozakonjena i doktrina neoliberalne ekonomije.

SADA I PONEŠTO O OSTALIM ”ISTORIJSKIM USPESIMA”

MMF

Potpuno je šokantno da MMF, kao najveće finansijsko zlo, poznato po celom svetu kao institucija finansijske ekspoatacije učestvuje u tome i da Vlada Republike Srbije potpisuje bilo kakve obavezujuće ugovore tim povodom.

PRIVATIZACIJA

Iskustvo Srbije tokom poslednjih 15 godina pokušaja privatizacije je neuspešno. Sve što je privatizovano ostalo je da tavori. Tome nisu uzrok samo nepovolјne spolјne okolnosti, kako se obično opravdavaju, već ishitreno loše osobine odabranog modela. I dan danas ništa se nije promenilo!

EPS

EPS je javno preduzeće čije loše poslovanje trenutno predstavlјa verovatno najveći rizik po javne finansije Srbije, a njegovo reformisanje ne ide očekivanim tempom. Fiskalni savet je u više navrata isticao najveće probleme EPS-a – u pitanju su: 1) preveliki troškovi zarada (zbog viška zaposlenih i previsokih prosečnih plata), 2) visoka nenaplativost isporuka električne energije, 3) cena struje ispod nivoa koji garantuje održivost poslovanja, 4) gubici na mreži i krađe, 5) organizacione slabosti.

SRBIJAGAS

Srbijagas je u teškim problemima zbog čega je godinama najveći gubitaš cele srpske privrede i to skupo košta državni budžet. Najozbilјniji problem Srbijagasa jeste neodrživo visoka nenaplativost usluga. Godinama unazad Srbijagas ne uspeva da naplati oko 40% svoje isporuke gasa, što je presudno uticalo na urušavanje poslovanja ovog preduzeća i dovelo do ogromnih gubitaka.

Još jedna potvrda da diktator prodaje narodnu imovinu, a da pri tome ni ne pita vlasnika da li je saglasan sa prodajom, niti ikome polaže račune. Ova vlast je nastavila posao prethodne i dovela privredu Srbije do potpune propasti, pa pošto država nema prihoda od privrede, ta ista vlast u nedostatku zdravih ideja nalazi jedino rešenje u rasprodaji države i novim zaduživanjima po sistemu “drži vodu dok majstori odu”.

PKB

Da li Srbiju vode normalni lјudi? Ko u svetu ima tako bogatstvo na samo 12 kilometara od glavnog grada? PKB je i bukvalno – centar agrara Srbije. Svaka normalna država subvencioniše agrar. To jednostavno mora da se radi. A ne da sipa pare kao sulud u italijanski FIJAT, ili u Zvezdu i Partizan.

Prestanite da lažete narod. Koja domaća firma, u branši sa PKB-om, ima 150 mil. evra!? Nјega će “kroz” nekog tajkuna kupiti bezimeni, ustvari jevrejski fond iz Londona, kao što je kupio Imlek, Knjaz Miloš,…i još stotinu važnih srpskih firmi. Ili “naš brat” iz Emirata. Nije džaba premijer rekao “JA i njihov Šeik smo neverovatno slične osobe”!

Pošto će kupaca biti, mi mu poklanjamo i dobar deo – suvereniteta. Ko će sprečiti Arapina da žito ne odveze u S. Arabiju, iako je ono nama preko potrebno!? Ili, da na svom imanju zida džamije, kampove..

Ovaj režim je bez premca po štetočinstvu! Uostalom, ovde nije reč samo o suverenitetu, već o prehrambenoj bezbednosti Beograda i Srbije! To je ono što se ovim napada, a to je daleko ozbilјnije, jer je reč bukvalno o sigurnosti snabdevanja hranom Beograda, odnosno Srbije.

VUČIĆEVI ”ZAPADNI PRIJATELJI”

Posmatrano sa političkog aspekta, Srbija je tipičan primer protektorata EU i SAD. Deo državnog suvereniteta Srbije, već je prenesen na EU iako najverovatnije Srbija neće nikada postati njena članica.

Imperijalističke sile preko postavlјenih ,,savetnika” i ambasadora kreiraju našu unutrašnju i spolјnu politiku. Od stava EU i SAD zavisi da li se rok za neki tender u Srbiji može produžiti ili ne, zatim koja će strana firma dobiti neki investicioni posao u Srbiji, da li se u srpsku železaru može uspostavit neki strani menadžment ili ne, kakav zakon o radu Srbija treba da ima te kakav sistem ekonomske i socijalne politike, da li može ruski gasovod da se gradi preko Srbije, kakva politika treba biti prema Kosovu i Metohiji i okruženju, da li Srbija može imati ekonomsku, kulturnu i vojnu saradnju sa istočnim zemlјama i sl. Eto, zbog čega je Srbija pravi protektorat imperijalističkih sila.

U Srbiji odgovornost za neuspeh ne postoji i teško se može zamisliti. Vlast će u ovakvim uslovima po pravilu uzeti sve nadležnosti, a građani ništa neće moći dovolјno pratiti i kontrolisati upravo zbog nedovolјne transarentnosti. Aktuelni režim podržava tajkune, a ne preduzetnike, mala i srednja preduzeća, jer će ih ti isti tajkuni i spašavati ili ih kažnjavati očekujući mnogo zauzvrat. Takav režim neće investirati u školstvo, zdravstvo, energetiku, naučna istraživanja, već u ono kroz šta može širiti svoj uticaj. Uticaj vlasti u nerazvijenoj Srbiji direktno je suprostavlјen jednom od osnovnih javnih interesa – jačanju konkurencije na otvorenom tržištu.

 

 

2 Responses

  1. Данко Б. Марин
    | Reply

    Психопата је набуџен на место премијера због разарања, а не због стварања и добро му иде смрт у његовој СНСмртији …

  2. Igor
    | Reply

    Izostavljena je privatizacija zelezare gde je odradjena savrsena prevara .namesten tender da izgube mnogo bolje kompanije, da bi se dala zelezara na koriscenje privremeno slovackom izmisljenom menadzmentu u gde je zelezara poslovala samo u minusu a na tv se pricalo da se pokrecu obe visoke peci sto je apsolutna laz nisu se ni remontovale peci niti su radile pricalo se na tv da je fabrika je tada radila u plusu takodje laz samo se povecao dug zatim kada je postalo vruce slovaci su pobegli a fabrika je srecom uvaljena kinezima zahvaljuci dobroj volji kineskog presednika, kinezi su uzeli samo imovinu zelezare a dug od 200 300mil e koji su slovaci napravili je preuzeo nas budzet , e sad posto av verovatno nemoze direktno da uzima da ne kazem krade pare iz budzeta a moze da ga opterecuje kao opravdano dugovima drzavnih preduzeca strucnjak je nasao resenje kako to da koristi. i da preko kriminalnih iskljucivo stranih menadzmenta(jer strane menadzmente kasnije nasa policija nema mogucnosti da istrazuje ) da radi sa njima u talu.

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud