Vučićev titoizam – ‘’Carinska unija Balkana’’ – I deo

with No Comments

zastave

Prvi tekst na ovu temu pojavio se u dnevnim novinama ‘’Blic’’ od 14.09.2016. godine, pod nazivom – ‘’ Vučić: Moj san je carinska unija Balkana, ali ne Jugoslavija’’.

Tekst pod istim naslovom pojavio se u hrvatskim medijima istog dana. Dok je u Srbiji ovaj tekst prošao potpuno nezapaženo, u Hrvatskoj je izazvao haos na društvenim mrežama, a poruka je uglavnom bila da ‘’Vučić još uvek sanja Veliku Srbiju’’.

Međutim, pre samo šest dana i posete austrijskog kancelara Kristijana Kerna Beogradu, prema navodima N1 televizije, desilo se sledeće:

‘’Vučić je rekao da je Kernu uručio predlog Vlade Srbije o pravljenju slobodne trgovinske zone i carinske unije, i dodao da bi se tako zemlje regiona Zapadnog Balkana dodatno približile i postale mnogo atraktivnije za investitore.’’

“Što se više približimo, što više investitora privučemo, što više budemo mogli da zaradimo, biće bolje za nas… Time bi se drastično popravile šanse za još ubrzaniji ekonomski napredak”, rekao je Vučić.

Takođe, ‘’Vučić je dodao da je o tome već razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem’’.

Odmah moram da postavim nekoliko pitanja?

Kada je Vlada Republike Srbije donela ovaj predlog?

Kada je Skupština Republike Srbije raspravljala o ovom predlogu?

Ko je ovlastio Aleksandra Vučića da predlaže bilo kakve carinske unije, a da se pritom niko ništa ne pita?

Fascinantna je količina konfuzije izražene u ovako nejasnom obrazloženju! Ako Srbija teži da uđe u EU, (po Vučiću), zar to ne znači carinsku uniju sa ostalim članicama? Odnosno, mi već sada imamo potpisan sporazum CEFTA. Radi se o 32 sporazuma o međusobnoj liberalizaciji trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima koja je uspostavljena između zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Crne Gore.

Ulaskom Rumunije i Bugarske u Evropsku uniju 1. januara 2007. godine, Sporazum CEFTA 2006. je obuhvatio Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku (pristupila Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine), Makedoniju, Moldaviju, Srbiju i Crnu Goru, koji je potpisan 19. decembra 2006. godine. Sve zemlje su ga ratifikovale i primenjuje se i danas. Da bude jasno, današnje članice CEFTE su: Srbija, BiH, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Albanija i Kosovo (UMNIK).

Balkanska carinska unija direktno bi vodila raskidanju Sporazuma koji Srbija ima sa Rusijom, tako da bi to Amerikancima i ‘’evropskom blatu’’ bio savršen poklon. Dakle, ova unija, koju predlaže veliki Vođa je velika opasnost. Ekonomsko ujedinjavanje sa ostalim zemljama Balkana je pogubno, ali veliki Vođa mora da ispunjava tuđe prohteve, a ne da vodi brigu o interesu Srbije.

Iza ovog podmuklog pokušaja velikog Vođe krije se uvođenje sankcija Rusiji!

Da se najpre podsetimo šta podrazumeva Sporazum o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije:

Sporazum o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije (tada SRJ) potpisan je 28. avgusta 2000. godine radi produbljivanja i unapređenja uzajamne trgovinsko ekonomske saradnje. Srbija je jedina država u Evropi, pored nekih članica Zajednice nezavisnih država (ZND), koja ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Sporazum propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (koja ima više od 50% sadržaja iz Srbije), ne plaća carina kada je namenjena za tržište Rusije, osim ako nije izuzeta iz režima slobodne trgovine.

Srbija u dovoljnoj meri ne koristi benefite koje ima, niti ova Vlada pokušava da napravi jasnu strategiju i usmeri svoje domaće kapacitete u izvoz na rusko tržište. Zapravo, domaće kapacitete skoro i da nemamo i ubrzano se radi da se svi unište. Razlog je Brisel i Berlin, jer im je veliki Vođa poručio da će ispuniti sve zadatke koje dobije. Čak je to i bezbroj puta do sada ponavljao građanima Srbije.

Sporazum je jedan od najvažnijih aduta koje Srbija ima u privlačenju stranih ulaganja u odnosu na druge zemlje, s obzirom da slobodnu trgovinu sa Rusijom, osim bivših sovjetskih republika nema više nijedna zemlja na svetu. Da li to Aleksandar Vučić ovim potezom pokušava da suspenduje ili raskine ovaj Sporazum?

Po nalogu Brisela i zarad otvaranja poglavlja koja bi mogla usledeti u toku ove godine (iako u EU nikada nećemo ući), vrlo je verovatno da će se otvoriti poglavlje koje se tiče usaglašavanja spoljne politike sa zemljama članicama EU! Ovo bi bila direktna provokacija i pokušaj da se Ruskoj Federaciji uvedu sankcije, jer zašto bi Ruska Federacija uopšte dozvoljavala trgovinu sa zemljama koje su u NATO paktu (Albanija i na čekanju Crna Gora). Takođe, Albanija i Crna Gora su već uvele sankcije Rusiji ili i Srbija teži da uvede sankcije?

Javnost hitno mora o ovome da bude obaveštena!

Drugi deo teksta, odnosiće se na analizu spoljnotrgovinske razmene Srbije sa ostalim zemljama Balkana, kao i sa Ruskom Federacijom.

 

 

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud