U poređenju BDP-a Srbije i Nemačke krije se tužna istina o našoj ekonomskoj propasti

with No Comments

totalitarizam

Kad Vučić govori o BDP-u, izgleda da ni sami nismo svesni koliko smo bogati. Zato se svim građanima Srbija to mora ponavljati po nekoliko puta na dan putem svih režimskih ispostava. Jer, sto puta ponovljena laž, postaje istina. Međutim, ovde je u pitanju vređanje normalnog rasuđivanja. Evo, o čemu se zapravo radi.

Kad ekonomisti govore o BDP-u, oni analiziraju uglavnom tri važna aspekta.

Prvi je realni iznos bruto društvenog proizvoda (BDP-r). On pokazuje ukupnu vrednost robe i usluga proizvedenih u privredi države u toku jedne godine, bez obzira na vlasništvo. To podrazumeva da (BDP-r) uključuje vrednost produkcije i stranih lica (kompanija) u zemlji.
Realni bruto društveni proizvod (BDP-r) predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak. Preko realnog društvenog proizvoda meri se bogatstvo jedne zemlje. Realni bruto društveni proizvod Nemačke u 2015. godini iznosio je 3.357 milijarde dolara. U 2015. godini realni bruto društveni proizvod Srbije iznosio je 36,51 milijardu dolara, što je 97 puta manje od Nemačke. Posmatrajući samo po ovom parametru više je nego očigledno da je potpuno smešno i besmisleno porediti Nemačku i Srbiju.

Drugi bitan aspekt je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika (BDP-ppc).

On se dobija kada se iznos realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-r) podeli sa brojem stanovnika (c). On pokazuje veličinu bogatstva svakog stanovnika jedne države. U 2015. godini bruto društveni proizvod po glavi stanovnika (BDP-ppc) Nemačke iznosio je 45.270 dolara, dok je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika Srbije iznosio 5.659 dolara, odnosno manji je za 8 puta.

Sa druge strane, poređenja radi, hajde da pogledamo i region! Bruto društveni proizvod po glavni stanovnika Slovenije iznosio je 22.700 eura, Hrvatske 13.500 eura, Crne Gore 7.000 eura, Srbije 5.100 eura, Makedonije 4.900 eura i BIH 4.500 eura. Ovi odnosi pokazuju gde se po ovom osnovu nalazi svaki stanovnik Srbije u odnosu na nemačkog građanina, ali i u odnosu na građane bivših republika SFRJ. Očigledno, posmatrano po ovom parametru nema govora o bilo kakvim ekonomskim uspesima, niti postojanju ekonomskog tigra. U Srbiji se može govoriti samo o vrlo opasnom pokušaju manipulisanju širokim masama.

Treći aspekt je godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-g) o kome govori Vučić.

Ovaj parametar pokazuje da je privreda Srbije prošle godine rasla po stopi od 0.8 %, odnosno, njen je realni bruto domaći proizvod (BDP-r) bio u 2015. godini veći za 0.8% nego u 2014 godini. Planirani bruto domaći proizvod (BDP-r) za 2016. godinu trebalo bi da bude veći za 2.5% nego u 2015. godini, i apsolutno ništa više od toga. Planirani rast bruto domaćeg proizvoda Nemačke za 2016. godini je 1.8% što znači da planirani rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 2.5% nije 2.5 puta veći od Nemačke, ali je ovo upoređenje nedosledno i iz sledećih razloga.

Na osnovu informacija koje daje baza podataka MMF-a dat je sledeći raspored kretanja rasta BDP-a država iz okruženja Srbije.

Na prvom mestu u regionu je Crna Gora sa rastom BDP-a od 4,7% i ona se nalazi se na 48 mestu u svetu. Za njom sledi Makedonija sa stopom rata BDP-a od 3,8%, i ona se nalazi na 71 mestu u svetu; zatim sledi Kosovo i Metohija koje se nalazi na 85 mestu sa stopom rasta BDP-a od 3,3%. Albanija se nalazi na 97 mestu sa stopom od 3.0%, Mađarska i Rumunija imaju rast od 2,7%, i nalaze se na na 114 i 115 mestu. Bosna i Hercegovina ima rast (BDP) od 2,3%, i nalazi se na 131 mestu. Slovenija ima rast od 2,0% i nalazi se na 136 mestu. Bugarska ima stopu rasta od 1,2%, i nalazi se na 157 mestu. Hrvatska je na 171 mestu, sa stopom rasta (BDP) od 0,45% za 2014 godinu, a Srbija (bez KiM) nalazi se na visokom 176 mestu sa stopom rasta (BDP) od 0,8% za 2015. godinu. Posmatrano i po ovom osnovu Srbija je u najgorem položaju.

Malo više o nemačkoj ekonomiji…

Nemačka privreda, najveća u Evropi, oduprla se i grčkoj krizi, i usporavanju rasta u Kini i geopolitičkim neizvesnostima, i u 2015. godini beleži rast BDP za 1,7%, premašivši po prvi puta u istoriji, vrednost od 3.000 milijardi evra, dosegnuvši 3.356 milijarde evra. Istovremeno, Nemačka je ostvarila višak u državnom budžetu od 16,4 milijardi evra, što odgovara otprilike 0,5%  BDP. To je druga godina zaredom da su nemačke javne finansije u plusu. Ekonomska situacija u  Nemačkoj bila je u 2015. godini obeležena čvrstim i doslednim rastom  i gotovo svi industrijski sektori su zabeležili rast.

Vrlo je značajno da povećanje privredne aktivnosti pre svega bilo podstaknute domaćom potražnjom. Potrošnja je bila najvažniji motor rasta u nemačkoj ekonomiji. Ulaganja i spoljna trgovina takođe su pomogli održanju pozitivnog trenda, ali u mnogo manjoj meri. Lična potrošnja porasla je u prošloj godini za 1,9%, a državna za 2,8%. Ulaganja u mašine i opremu porasla su za 3,6%, dok je izvoz porastao 5,4%,  a uvoz 5,7%. U prošloj je godini ukupno bilo više od 43 miliona zaposlenih, što je najviši nivo od ujedinjenja 1990. godine.

Nemačka ekonomija, uprkos mnogim nepovoljnim kretanjima, kao što su grčka kriza, usporavanje na tržištima u nastajanju i Kini i povećanje geopolitičkih neizvesnosti, prevazišla sva očekivanja i da za to najviše zasluga ima važnost lične  potrošnje koja je postala važan pokretač rasta BDP.

I sada ono što deluje pomalo neverovatno za naše poimanje ekonomije. Oni u 2016. godini očekuju dalje jačanje nemačke ekonomije, a da će tome značajan podsticaj dati  potrošnja od rekordnog priliva izbeglica, barem u kratkom roku.  Istovremeno bi rast ekonomije trebale podržati niske kamatne stope, niska inflacija i visoka zaposlenost.

Generalni zaključak struke je da će ponovno domaća potražnja biti glavni motor rasta.

Iz svega ovoga mi bi smo mogli izvući neke zaključke. Oni se pre svega tiču postavljanja pravilne strategije vezane za upravljanje resursima. Potrebno je primeniti ono što najbolji već primenjuju. Ekonomiju moraju podržati niske kamatne stope, niska inflacija i visoka zaposlenost i povrh svega, domaća potrošnja. Kupujmo domaće, dok još i to imamo. To nije samo moto iz patriotskih razloga, to je potrebno pre svega zbog ekonomskih momenata.

REZIME:

Realni bruto društveni proizvod Srbije je manji 97 puta od Nemačke!

Bruto društveni proizvod po glavi stanovnika Srbije je manji za 8 puta od Nemačke!

Planirani rast bruto domaćeg proizvoda Nemačke za 2016. godini je 1.8% što znači da planirani rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 2.5% nije 2.5 puta veći od Nemačke.

Srbija je među najgorim državama u svom okruženju po svim ključnim ekonomskim parametrima!

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud