Siniša Mali i Aleksandar Vučić, direktni učesnici u ekonomskom zločinu prodaje PKB-a

with 9 Comments

napredna banda

Pitanje za Sinišu Malog, gradonačelnika grada Beograda i predsednika Vlade, Aleksandra Vučića: Da li znate šta prodajete kada govorite o PKB-u, i da li vam je jasno da ste direktno saučesnici u ekonomskom zločinu?

Na osnovu raznih članaka koji su se u poslednje vreme pojavili u mnogim dnevnim novinama u vezi PKB-a, u njima se mnogo toga može pročitati, a najmanje istine. U ovom tekstu, želim da ukažem da je ekonomski zločin u toku, koristiću se objektivnim činjenicama i osnovnim ekonomskim postulatima.

U javnosti se često može naći lažan podatak da je PKB prošle godine prodao kompanijama ”MPC” i ”Lidl” ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni (kod naselja Greda i Borča), što je tačna informacija. Cena koju podmeću je da je prodato za 700,000 evra po hektaru, što je neistina! Prava cena je 7,000 evra po hektaru. I to je svakako ispod cene, jer cena zemljišta na toj lokaciji se sigurno kreće oko 9,000 evra po hektaru!

Od dela Pančevačkog mosta do Čente, sva zemlja PKB-a je izuzetno visoke vrednosti. Najvredniji kapital korporacije u materijalnom smislu jeste poljoprivredno zemljište. Netačne informacije su da je cena zemljišta po hektaru od 10,000 do 14,000 evra. Tačno je sledeće, cena koja se navodi je cena jednog ara kada bi se prodavala kao poljoprivredno zemljište, ali ta ista zemlja, ima znatno višu cenu, ne ispod 8,000-9,000 po jednom aru! Dakle, javnost se obmanjuje o pravoj ceni i vrednosti zemljišta. Ne pravi se razlika između građevinskog i poljoprivrednog zemljišta!

Kako se navodi, prilikom prodaje PKB-a, oglašena je ”prodaja praktično svega što je moguće prodati”

Istina je da je oglašena prodaja dela imovine, da bi se pre prodaje PKB-a izuzeo od prodaje zemljišta oko pristupnih saobraćajnica novom mostu i celoj toj ”severnoj tangenti” od 21 km dužine. Koliko je to tačno hektara i kojih, tek treba da odrede urbanisti, pa da se to pretvori u građevinsko zemljište. Prve, nezvanične procene su da se radi od 400-700 hektara. Sve ostalo se prodaje, zgrade, mašine, stoka, pa čak i zemljište. A to je najverovatnije oko 5,000 hektara u vlasništvu PKB-a, ali svo ostalo zemljište koje se pominje do cifre od 25,000-35,000 hektara je ZVANIČNO DRŽAVNO ZEMLJIŠTE, koje PKB rentira po prečem pravu zakupa! A Zakon jasno ZABRANJUJE PRODAJU DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA!

Pokušaj Skupštine grada pre nekoliko godina da „Al dahri” proda oko 5.000 hektara gazdinstva „7. juli” je propao. Malo ko zna da su Arapi pobegli kada su videli totalnu konfuziju i nedefinisane vlasničke odnose nad zemljištem.

I danas i dalje je potpuno nejasno ko je pravi vlasnik nad brojnim hektarima zemlje usled nezavršene restitucije, nezavršenih sudskih sporova oko vlasništva zadruga i ulaska i izlaska, tj. unosa i izdvajanja zemlje iz tih zadruga, međusobnih sporova meštana i surčinskih kombinata koji su ulazili i izdvajali se iz kombinata koji danas postoji kao ”7 Juli” – gazdinstvo PKB, koje je trebalo biti prodato. Čak ni zvaničan Katastar nema te podatke, niti je ikome u ovoj državi stalo da to reši i da javnosti predoči realno stanje. Bitno je da su objavili prodaju, a šta prodaju, kao što sam napisala, ”sve što se može prodati”…

Ranije su privatizovana izdvojena preduzeća „Frikom”, „Imlek” i klanica „Imes”. Verovatno je sada prekasno, ali ipak treba postaviti pitanje: KAKO JE UOPŠTE DOŠLO DO IZDVAJANJA TIH PREDUZEĆA, ali i još mnogih drugih, kao ‘’Pekabeta’’, ‘’PKB Banka’’, ‘’PKB voćarske plantaže Boleč’’, ‘’Vizelj – farma svinja’’, … Kako je ‘’Vizelj’’ postao akcionarsko društvo, zašto je klanica ‘’IMES’’ dovedena do stečaja?

Prodaju se i udeli PKB-a u preduzećima – „Ekolab”, PKB Agroekonomik – Institut za naučno istraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija i Veterinarska stanica PKB. Ovde se otvara pitanje statusa zaposlenih u tim zavisnim društvima. Kada generalnom direktoru odgovara, zaposleni su deo PKB-a i njegovi radnici, kada mu to ne odgovara, onda nisu. U decembru 2015. god. iznenada je bio dobrovoljni socijalni program za odlazak iz PKB-a, uz koliko-tolike razumne uslove, 200€ od drzave + 100€ od PKB-a = 300€ / po godini radnog staža. Nekoliko zaposlenih iz ovih zavisnih društava je htelo da uzme program i ode, ali im je rečeno da NE MOGU DOBITI NOVAC, JER NISU RADNICI PKB-a !!!

Radnici PKB-a nemaju uplaćen, niti povezan radni staž i to u periodu od dve godine!

Opravdanje za prodaju PKB-a im je ogroman dug. Ko je kriv za nastanak dugova? Sa kim je sve napravljen dogovor da se ugrozi poslovanje PKB-a, kako bi došao do stečaja i nekom prodat za neku mizernu cenu, možda kao i šećerane koji su prodavane za 1 evro?!

Nastaviće se…

Mr Danijela Ružičić, ekonomski analitičar

9 Responses

 1. Данко Б. Марин
  | Reply

  Не знају шта раде, они су психопате .

  • pilence
   | Reply

   tu se nezna koliko je zemlje otuđeno hroz ratne ugovore. Na popisu je falilo mnogo zemlje koja je otišla ispod ruke. Zato Arapi nisu kupili jeftinu mačku u djaku.

 2. Vlada
  | Reply

  Cene zemljišta u Borči se kreću od 2000-5000 E po aru… Govorim o njivama koje treba parcelisati, PKB je malo dalje, ali… hektar je 100 ari pa izračunajte. Posebno što sa novim mostom i putem koji je izgrađen, to dobija drugu dimenziju, a PKB ima zemljište oko tog puta, pa su zbog njihovih traktora koji obrađuju zemljište napravili i nadvožnjak…dakle, tu može da zaživi pravi poslovno trgovački kompleks. Možda grešim, ali mislim da zemlja oko tog puta veredi i preko 10,000 E, po aru, razume se, tj 1,000,000 E po hektaru…

  • danijela2015
   | Reply

   Poštovani Vlado,

   Svaku informaciju koju imate možete mi proslediti na e-mail: druzicickontakt@gmail.com
   Hvala i veliki pozdrav,
   Danijela

 3. Bane
  | Reply

  Samor evolucija i motke !! Nista drugo nas ne vadi !!

 4. DRAGANešković
  | Reply

  Siniša je samo žrtvovan da pokrije Vučića pa će sigurno ići na novu višu funkciju, naprimer ambasodara a sve na račun poreskog oabveznika Srbije. Ono što mi stvorimo i kroz to stvaranje i napaltimo, to oni potroše u trenu, zato i uzimaju kredite koje treba da vrate pokoljenja koja još nisu rođena, Krajnje je vreme da se trgnete i probudite jer izlaz postoji. Izlaz uvek postoji. pozz. DRAGAN

  • danijela2015
   | Reply

   Poštovani Dragane,
   Hvala Vam na komentaru.
   To o čemu pišete su činjenice.
   Međutim, političke kalkulacije tog tipa, nisu u domenu mog istraživanja.

   Pozdrav,
   Danijela

 5. Nikola
  | Reply

  Bilo bi lepo da napisete nesto i delu PKB-a u Grockoj,ja sam konkretno iz Umcara i moji vode spor sa njima oko vracanja povrsine od oko 5 hektara od 91-ve godine,sada je to stalo i ceka se stecajni upravnik da se izjasni da li ce nam tu zemlju vratiti ili prodati

 6. bobby simic
  | Reply

  Vucic je naj vece zlo za Srbiju.Vucic injegva banda sve cu prodati dok su na vlast.Dovejo Tony Blear u Beograd i njegovu FIRMU da upravlja sa zeljezarom. Tony se hvali da je licno on zasluzan za BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE i pa je ponosan na to.On je vucicev prijatelj.Vucic kaze da mu dobar prijatelj engleski ministar vanjski poslova Boris.Izgleda da Vucic ima sve dobre prijatelje sto su neprijtelji SRBIJE.

Leave a Reply

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud