Pozdrav i dobrodošli na moj ekonomski blog. Na ovom sajtu možete da pročitate malo više o meni, raznim ekonomskim temama o kojima ću pisati nezavisno, objektivno i realno, poštujući na prvom mestu svoju struku i njene osnovne principe.

 

Danijela Ružičić
Danijela Ružičić

Stabilnost i perspektiva svake države i razvoja njene ekonomije postaje sve važnija za one koji u njoj žive, dakle za njene građane. Potpuno upravljanje državnim sistemom podrazumeva usavršavanje kvaliteta na svim poljima, odnosno resorima. Na taj način možemo da govorimo o državi koja postaje celovita. Stabilnost države i ekonomije često se izgovara u našoj javnosti. To je valjda zbog potrebe da se izađe u susret problemima.

Međutim, samo u našoj zemlji Srbiji postoji zabrinutost u pogledu stabilnosti i generalno opstanka naše ekonomije i svih nas. To ne znači da imamo problem sa državom ili nekim Ministarstvom. Samo se traži konstantan način da se dođe do značajnog unapređenja kojim se može udovoljiti samo pomoću korenitog i pojačanog pristupa u radu svih nadležnih. U svetu je primena ovakvog koncepta već odavno prisutna.

Međutim, u Srbiji ovakva praksa je nepoznat pojam. Po pokazatelju siromaštva Srbija se našla na poražavajućem osmom mestu. Taj podatak sasvim dovoljno govori o stanju naše ekonomije. U Beogradu je, prema najgrubljim procenama, oko 385.000 siromašnih. Među njima je najviše penzionera – oko 180.000. Taj broj je svakako ozbiljan problem o kome malo toga možemo čuti ili pročitati preko medija.

Cilj je da se u ovakvim kriznim vremenima napravi jasan konsenzus u pogledu toga da krivicu za to uvek snosi neko drugi. Izgleda, građani Srbije! Umesto da se bavimo pitanjima otvorenog i slobodnog tržišta u XXI veku neko želi da nas vrati u samoupravljanje. Naravno, u pitanju je vešt marketinški trik. Izgleda da mnogi koji to misle beže od stvarnosti, prikrivaju istinu, i neumorno teže da svim finansijskim sredstvima iz budžeta finansiraju beskrupolozno-nezasito gubitaška preduzeća koji parazitiraju godinama unazad. Sve to danas podseća na komične predstave o produktivnom, ali kad se svedu računi, na parazitsko-razbojničkom interesu. Mnogo javni događaji potvrđuju moje mišljenje. Sada se razvija jedna politička demagogija, u kojima pojedinci figuriraju kao veliki glumci. Možda je ipak u pitanju ’’kreativan socijalizam’’, samo mi ekonomisti i čitava javnost ipak nismo upućeni u to. Eksploatacija radne snage i nezaposlenost je prisutna kao nikada do sada, čak mislim da će ući u anale naše istorije. Sa druge strane, radi se ipak o ’’samovoljno izabranim’’ od strane građana. Treba da shvatimo da će ovo itekako ostaviti dugoročne posledice jer umesto rasta, mi se uvek ’’okliznemo’’ i negde padnemo. Zato i BDP Srbije nema dobre prognoze u dužem periodu za Srbiju.
Nalazimo se na meti opasne ekonomske destrukcije. Ne samo ekonomske, već destrukcije zdravog razuma, rezonovanja i dostojanstva običnog građanina! Promenimo takvo stanje! Rešenja postoje!

International Controlling Association
International Controlling Association

 

Danijela Ružičić – ekonomski analitičar